•  

Artikel Brabants Dagblad - Hennie van Vught

'Weer zo'n geldwolf, zag ik ze denken'.

Vrijdag 27 februari 2004 - Vijf jaar lang werd Hennie van Vught, met zijn 56 jaar de oudste actieve voetballer bij Den Dungen, niet of nauwelijks aangekeken. Hij waagde het in de tijd dat clubtrouw nog heilig was om over te stappen naar het Bossche Concordia SVD.

Hennie van Vught (56) meldde zich als jongen van elf jaar aan bij Den Dungen, de voetbalclub van zijn dorp. "Eerder kon niet, want er waren alleen nog maar A en B-junioren bij ons. En dat ik voor het voetballen koos, was niet zo verwonderlijk. Ik had niet zo'n belangstelling voor het gilde, de harmonie of de gymvereniging. Ik wilde voetballen."

Bij de junioren speelde Van Vught maar kort. Hij ging naar de MULO en daar had hij het na drie jaar wel gezien. "Mij ouders hadden de oplossing klaar toen ik stopte met de MULO. Dan maar werken en dat moest ook op zaterdag, als de junioren speelden. Maar ik bleef wel trainen."

Tweede elftal.

Aan het begin van het seizoen 1964/1965 belandde hij in het tweede elftal. "In dat seizoen maakten we honderdvijftig doelpunten waarvan ik er 45 voor mijn rekening nam." Trainer Theo van Merwijk zou hem later dat seizoen in een bekerwedstrijd tegen Sint-Michielsgestel in het eerste laten debuteren. Het seizoen daarop gebeurde dat in de competitie met een wedstrijd tegen OSC.

Den Dungen was in die tijd een verdienstelijke vierdeklasser. Pas op het eind van de competitie haakte het destijds steeds af in de strijd om de titel. Van Vught: "Dat frustreerde me enorm. Ik wilde hoger voetballen."

Trainer Wim van Hintum zorgde ervoor dat het gebeurde. Hij was de technische baas bij Concordia. De Bossche club was aan het einde van het seizoen 1970/1971 uit de hoogste klasse van het amateurvoetbal gedegradeerd en wilde zo snel mogelijk terug. De trainer haalde Van Vught over naar de Blauwvossen, de bijnaam van de Bossche club, te komen. "Die overstap werd mij in Den Dungen niet in dank afgenomen. Ik zag de mensen denken: 'daar heb je weer zo'n geldwolf'. Toch houd ik nu nog vol dat het uitsluitend om sportieve ambities ging. Anders werd het toen ik van Concordia naar Wilhelmina ging en van die club naar DESK. Bij Concordia had ik een goede periode. Ik speelde er 51 wedstrijden en maakte daarin 37 goals." Zijn eerste twee wedstrijden voor Wilhelmina herinnert hij zich nog als de dag van gisteren. "Dat was tegen Zwaluw. Die wonnen we met 4-2. Ik maakte ze alle vier. De week daarna speelden we tegen Woensel. Die wedstrijd leverde een 5-2 winst op. Vier daarvan waren van mij. Acht doelpunten in twee wedstrijden. Mijn kostje was gekocht."

Gedreven.

Bij Wilhelmina was Tiny van Hintum zijn trainer. "Dat was zonder meer de meest gedreven trainer die ik ooit ben tegengekomen. Heel apart om met die man te werken." De overstap van Wilhelmina naar DESK beschouwt hij nu als een vergissing. "Ik begon er geblesseerd. Met die club degradeerde ik uit de hoofdklasse, die toen pas twee jaar bestond. Ik ging terug naar Den Dungen want dat was toch mijn dorp. Inmiddels was ik ook 29."

Nu voetbalt hij er nog steeds, al woont hij in Uden. "Ondanks mijn 56 jaar ga ik nog elke week voor mijn wedstrijdje naar Den Dungen. Mijn snelheid ben ik misschien wat kwijt, maar ik heb routine voldoende om me in het veld nog altijd goed staande te houden."

Terug naar het overzicht