•  

Informatie alcohol en drugs

Jongeren komen eerder en gemakkelijker in aanraking met genotmiddelen dan twintig, dertig jaar geleden. Het gebruik van genotmiddelen als alcohol en drugs kan ook risico’s met zich meebrengen. Wij vinden het binnen onze vereniging tot onze maatschappelijke verantwoordelijkheid behoren onze leden (in het bijzonder de oudere jeugdspelers) over dit thema te informeren. Op 19 december 2005 werd er speciaal voor onze A- en B-junioren en begeleiders een informatieavond gehouden over de gevaren die het verkeerd gebruik van alcohol en drugs met zich mee kan brengen. De informatieavond werd geleid door medewerkers van Novadic-Kentron.

Na de voorlichtingsfilm werd in vijf groepen gediscussieerd over een drietal stellingen (1. Een XTC pilletje slikken kan geen kwaad, als je maar genoeg water drinkt. 2.Alcohol drinken is schadelijker voor je lichaam en geest dan blowen. 3. Iedereen moet zelf uitmaken of hij/zij met drank of drugs in de auto of op de brommer rijdt.) en kwamen houdingsaspecten (hoe reageer je bij het signaleren van verkeerd gebruik van pillen en alcohol) aan de orde.

Bij de terugkoppeling vanuit de groepen (vier groepen met tien jeugdspelers en een groep met ouders/leiders) kwam helder naar voren dat men de gevaren van het verkeerd gebruik van alcohol en drugs onderkent en dat men bereid is om ook binnen onze voetbalclub handelend (melden aan begeleiders of waarschuwen aan medespelers) op te treden als zich binnen het eigen team situaties van foutief omgaan met genotsmiddelen voordoen.

De avond werd afgesloten met het beantwoorden van een aantal vragen.

Gelet op de reacties werd deze informatieavond door de deelnemers als geslaagd beschouwd. We zijn er ook van overtuigd dat door de gegeven inlichtingen de aanwezigen iets bijgeleerd hebben van dit actuele thema. In hoeverre het zinvol is een vervolg te geven aan dit soort bijeenkomsten blijft onderwerp van gesprek binnen het bestuur.

Terug naar het overzicht