•  

Reactie op berichten uit gastenboek

Vanaf zondag 31 oktober j.l. tref ik berichten aan in het gastenboek die handelen over de kwaliteit van het voetbal van ons eerste elftal, de unfaire partij tegen Hedel en nog wat andere randverschijnselen (soep met broodjes…….het zij jullie gegund…..smakelijk!)

Hoewel veel mensen bovenstaande onderwerpen met veel plezier op de barkruk bespreken onder het genot van een drankje is het eigenlijk toch ook best interessant om via het gastenboek deze discussie te voeren. Wel zou ik het dan op prijs stellen dat de deelnemers aan de gedachtewisseling gewoon hun eigen naam vermelden. In dit verband ben ik het roerend eens met Guido Harms, die hierover geen enkel misverstand laat bestaan.

Wat is er in hemelsnaam op tegen om je naam te vermelden? Je hoeft je niet te schamen voor je eigen mening. Geef gefundeerde kritiek (liefst opbouwend), kom met argumenten, draag voorstellen tot verbeteringen aan, verdedig je standpunt met verve en wordt niet kwetsend. Zolang deze uitgangspunten gehanteerd worden, dienen we de mening van een ander te respecten en kunnen we er zelfs ons voordeel mee doen. Ook wanneer zaken niet volgens de vaste patronen verlopen, dienen we het gesprek niet uit de weg te gaan. Dingen wegstoppen of achter iemands rug om verwijten gaan maken lost niets op! Het op deze plaats uitwisselen van meningen op de manier zoals hiervoor omschreven, draagt volgens mij alleen maar bij aan de goede sfeer binnen onze voetbalvereniging.

Tot slot nog even mijn eigen mening over het eerste elftal en dan in het bijzonder over hun speelstijl en het gedrag in het veld. Ik vind dat Den Dungen 1 (dat geldt eigenlijk voor de hele selectie) een kwalitatief sterke groep heeft voor de vierde klasse. Sterke spelmomenten worden afgewisseld met wat mindere (zoals er ook goede en zwakke tegenstanders getroffen worden), verdedigend wordt er hard gewerkt, op het middenveld beschikt men over veel inzicht en techniek, de aanval is dreigend en doeltreffend en er staat een degelijke keeper in het doel.

Het is naïef te denken dat deze jonge sporters constant hun hoogste niveau halen. Dat mag en kan ook niet verlangd worden. Daar waar mogelijk mag men kwalitatief minder spel wel compenseren met wat meer inzet. Niks op tegen, zolang dat maar niet leidt tot onsportief en onbeschoft gedrag. Wat afgelopen zondag gebeurd is (en eerder in een andere vorm al eens tegen SCI), is op zijn zachts gezegd beschamend…..! Feit is wel dat er sprake is van een incident. Ernstiger wordt het wanneer dit soort gedrag schering en inslag wordt. Daar ga ik vooralsnog niet vanuit. Wel aandacht aan besteden, maar vooral de zaken zo bespreken en regelen dat dit bij een incident blijft! Zoiets als dit was eens en nooit meer!! Zorg dat je als spelersgroep hier lering uit trekt en karaktervol kritiek (en de straffen) aanvaardt (dus geef toe dat het niet goed was en maak excuses waar mogelijk..!!). Ik gun het eerste elftal en de begeleiders alle succes in het vervolg van de competitie. Probeer voor jezelf, voor de supporters en voor je club voor attractief en sportief voetbal te zorgen!

Ter zijde: deze bijdrage heb ik ook een beetje geschreven vanuit mijn rol als voorzitter van de commissie communicatie

PS. Ik heb overigens begrepen dat er wel eens een miscommunicatie kan zijn ontstaan tussen twee verschillende “Fredjes”. Toch maar onder de eigen naam gaan schrijven….!!

Mari van Grinsven

Terug naar het overzicht