•  

Ad van de Wiel: ‘Den Dungen 2 kun je vergelijken met vierdeklasser’

Ad van de Wiel is bezig aan zijn eerste jaar bij Den Dungen 2. De ex-profvoetballer kijkt terug op een 16 jaar lange profcarrière en is al 28 jaar trainer van amateurclubs. Als hij zichzelf in één woord zou omschrijven dan is dat ‘vrijbuiter’. “Vrouwen, gokken en scoren. Ik heb alles gedaan, veel verdiend en wat ik kon missen opgemaakt. Maar ik heb nergens spijt van en ben een bevoordeeld mens.”

De voetbalcarrière van Ad van de Wiel begon bij RKVV Set in Tilburg. Daarna ging hij bij de amateurs van RKC aan de slag en werd hij topscoorder van de Hoofdklasse. Bij Willem II speelde hij vervolgens in de Eredivisie om daarna de kost te verdienen in België bij Turnhout, één jaar RKC en weer Turnhout. “Toen belde RKC me weer en haalden ze me opnieuw terug.”

Topscorer van Nederland

Ad van de Wiel beleefde bij de Waalwijkse club zijn hoogtepunt. Voor RKC scoorde hij dat seizoen maar liefst 35 keer. “Ik was topscorer van Nederland in 1989. Toen wonnen we bijna alles met RKC en promoveerden we naar de Eredivisie.” Eén interland voor het Olympisch elftal heeft hij ook achter zijn naam. De invalbeurt tegen Italië herinnert hij zich goed. “Je had toen het Nederlands elftal en het Olympisch elftal onder Rinus Michiels. Dat was voor mij heel wat.” Ad van de Wiel hechtte altijd veel waarde aan zijn moeder. Hij zorgde voor en besprak alles met moederlief. “Ik kon van RKC naar Atletico Madrid of Real Madrid maar daar had ik geen zin. Mijn moeder stond altijd op één.” In zijn nadagen speelde hij bij FC Den Bosch en Volendam voordat hij werd afgekeurd als prof. In België speelde hij nog bij derdeklasser Hulstje en was trainer-speler bij Herenthout en Retie Branddonk. Veertien amateurclubs, waaronder Viola (dames), Hilvaria, Essche Boys en VOAB, en 28 jaar later is hij in Den Dungen terechtgekomen.

Luie spits

Ondanks die prestaties noemt hij zich een luie spits. “Als er een Coopertest was dan lag ik in het zwembad. Een goede spits moet je zo min mogelijk laten werken, ik ben nog nooit in mijn eigen zestien geweest vroeger. Ik heb nu één spits bij Den Dungen: Vincent Jennen. Hij is een beetje een jongen zoals ik was.” Van de Wiel is fanatieker als trainer dan als speler. Hij is erg tevreden over de ontwikkeling van het tweede. Den Dungen 2 wist vorig jaar op het nippertje lijfsbehoud te verzekeren in de Hoofdklasse. “We hadden gedacht dat we het heel moeilijk zouden krijgen. Nu staan we dik in de middenmoot achtste en vier punten van de nummer twee en vier punten voor de nummer twaalf. Den Dungen 2 kun je vergelijken met een vierdeklasser.” Voor een derdeklasser als Den Dungen is het uniek dat een tweede elftal zo hoog staat. “Ons middenveld is echt goed. Jens van Grinsven brengt als ervaren speler veel ervaring in de ploeg en heeft een goede mentaliteit. Als we niet degraderen hebben we het goed gedaan.” 

Adje voor de sfeer

Van de Wiel was recentelijk hoofdrolspeler in de ESPN documentaire ‘Adje voor de sfeer’. De Tilburger hecht veel waarde aan gezelligheid. Is hij om die reden bij SC Den Dungen terecht gekomen? “Het is een fijne, gezellige club. Ik zou geen trainer kunnen zijn bij een club waar geen gezelligheid zit. Op zondag gaan we na de wedstrijd allemaal gezellig in de kantine zitten, dat hoort erbij vind ik.” Ad is altijd bewust trainer geweest van lagere derde- en vierdeklassers. “Anders wordt het te serieus. Als je mijn spelerscarrière naast m’n trainersloopbaan zet is het heel apart dat het zo simpel is. Ik voel me niet te groot en ga aan de slag bij clubs waar ik het werken leuk vind. Zolang ik trainer ben heb ik nog nooit één seizoen zonder club gezeten.”

Terug naar het overzicht