•  

Artikel Brabants Dagblad -Herindelingstoernooi

Maandag 25 augustus 2003 - Jeugdelftallen van voetbalclubs uit de gemeente Sint-Michielsgestel speelden zaterdag de zevende uitgave van het Herindelingstoernooi. De ontstaansgeschiedenis blijkt nauwelijks bekend of is reeds vervaagd.

Met het Herindelingstoernooi spelen jeugdvoetballers uit de gemeente Sint-Michielsgestel al acht jaar hun eerste wedstrijdjes in het nieuwe seizoen. Teams uit zes categorieën meldden zich afgelopen zaterdag aan de poorten van de vijf voetbalparken.

Op de vraag naar de naam van het toernooi blijven de meeste ondervraagden het antwoord schuldig. De spelers houden zich bij voorkeur bezig met hun geliefde spelletje. Vragen naar de oorsprong van het Herindelingstoernooi wekken vooral gefronste wenkbrauwen.

De F-jes en C-spelers werken deze zaterdag hun korte wedstrijdjes af op de SCI-velden. IJverig dravend, als vlijtige bijen op weg naar honing, groeperen de F-jes zich rond de bal. Onder hen de zesjarige Remy Quivooy. Tegenstander BMC toont zich te sterk voor de Gestelaren. "Maar wij moeten nog een keer spelen", zegt Remy na het slotsignaal hoopvol. Dat het evenement met meerdere wedstrijden op een dag 'toernooi' heet, levert een begripvolle hoofdknik van Remy op. Als het voorvoegsel 'Herindeling' valt wendt de knul zijn hoofd in vraagtekens richting papa. Die weet het wel.

Op sterkte

Tim van Rooy, 14 jaar en C-speler uit Berlicum, meent de herkomst van de benaming te weten. "De teams moeten worden ingedeeld op sterkte, voor de competitie. Daarom heet het Herindelingstoernooi", zegt Tim. Weliswaar plausibel maar onjuist, deze uitleg. SCI-bestuurder Henk van Roosmalen weet wel waar de inmiddels tot een begrip uitgegroeide naam vandaan komt. "Op de dag dat toenmalig burgemeester Schinck in Den Haag de bevestiging kreeg van de samenvoeging van de drie gemeentes, heb ik een brief gestuurd. Daarin stond het voorstel om een voetbaltoernooi te gaan houden tussen de betrokken kernen. En die naam kwam er toen als vanzelf uit, dat was gewoon zo." Na enige aarzeling: "Als je mij de grondlegger van het toernooi wil noemen, ja, in feite ben ik dat." In 1996 speelden de senioren de eerste uitgave, een paar jaartjes daarop volgden door de jeugdelftallen. Inmiddels staat er voor beide groepen een traditioneel toernooi dat voorbeeldig past in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Zover bekend is een andere naam nooit aan de orde gesteld.

Geestdrift.

Met soms aandoenlijke geestdrift sprinten, dribbelen of sjokken de spelertjes over het halve SCI-veld. De ogen vooral gericht op de bal of op het doel van de tegenstander. Op de velden van de RKVV Sint-Michielsgestel van hetzelfde laken een pak. Alleen leeftijden en veldafmetingen verschillen. Van enige lokale of gemeentelijke historische kennis blijkt bij de grotere jeugd nauwelijks sprake. "Ik pas", grijnst ook begeleider Rob van het Dungense B-elftal bij de vraag naar de herkomst van naam. "Dit zijn gewoon leuke wedstrijden. We kunnen eindelijk weer eens de wei in, een potje voetballen. En of dat Herindelingstoernooi heet, dat maakt verder niks."

Terug naar het overzicht