•  

Lichte beroering rond verslag eerste elftal

In het sportkatern van het Brabants Dagblad van maandag 18 oktober j.l. werd boven het verslag van Den Dungen gekopt met “Scheidsrechter bij Den Dungen doof en blind”. Dit bleek een citaat van trainer Frank Kusters, die telefonisch zijn bevindingen van de verloren bekerwedstrijd van het eerste elftal tegen EMK aan de sportredactie van de krant had doorgegeven. Zowel de kop van het verslag als enkele passages daaruit zorgden voor enige beroering. Aangezien het wedstrijdverslag van het eerste elftal primair tot de verantwoordelijkheid van de commissie Communicatie behoort, vraagt dit om een korte reactie.

Om u een beeld te geven van deze “ journalistieke kwestie” leggen wij allereerst twee stukjes tekst uit het “gastenboek” van onze website aan u voor.

Onder de naam “Fred” wordt het volgende bericht achter gelaten:

Ook onze trainer van het 1ste elftal moet voorzichtig zijn met zijn uitspraken. Onze club komt op deze wijze niet in een goed daglicht te staan op maandagmorgen in het Brabants Dagblad. Ondanks verlies dient het verslag er anders uit te zien!!!

Vervolgens de reactie van trainer Frank Kusters:

Hierbij wil ik reageren op het mailtje van een zekere "Fred". Het mooie bij het Brabants Dagblad is als je met 8-2 of 9-1 wint in de competitie er maar 2 regels in staan. Nu is dit natuurlijk "sensatie" en wordt het breed uitgemeten. Iedereen die de overtreding heeft gezien was het met mij eens, sommige mensen die niet bij de wedstrijd waren, komen nu met commentaar over het artikel. De speler die de overtreding maakte, voegde er nog aan toe: is zijn eigen schuld moet hij maar niet uitdagen met dat gekap van hem (Nicky van Lamoen). En zo is het dus gewoon: een hele goede speler (Nicky van Lamoen) die door bijna niemand in de 4e klasse af te stoppen is, moet dan maar het ziekenhuis in getrapt worden zonder dat dat bestraft wordt, moet het voetbal daar naar toe? Ik neem er geen woord van terug en hoop dat de scheidsrechters zulke spelers beschermen dan zou het voetbal er een stuk leuker uitzien.

P.S. Op eigen verzoek belt het B.D. iemand anders voor het verslag van de wedstrijd. Ik heb niemand willen kwetsen met dit artikel, het is spreekwoordelijk bedoeld, want ik heb zelf het afgelopen halfjaar genoeg ziekte/ellende gezien met mijn vrouw.

Reactie namens Commissie Communicatie:

Daar waar de ene persoon (Fred) zijn bedenkingen heeft bij de negatieve teneur van het bewuste wedstrijdverslag (Den Dungen verloor de te harde wedstrijd met een niet altijd even alert optredende scheidsrechter met 2-1), probeert de ander (trainer en verslaggever Frank Kusters) kritiek op het verslag te weerleggen en begrip te vragen voor zijn uitlatingen. Beide reacties zijn te billijken; wij leggen u uit waarom.

Het is heel begrijpelijk dat sommige clubmensen enigszins bezorgd reageren bij het lezen van negatieve berichten die onze voetbalvereniging aangaan. Vanwege de betrokkenheid bij de club wil men maar één ding en dat is de club zoveel als mogelijk op een positieve manier in het nieuws laten komen. We kunnen u verzekeren dat wij als Commissie Communicatie daar ook alles aan doen. Bij het op een positieve wijze uitdragen van de clubnaam zijn alle leden, vrijwilligers en het bestuur gebaat.

Ook voor onze “medewerker” Frank Kusters was en is dit het uitgangspunt bij het doorgeven van de feiten aan het Brabants Dagblad. Dat het daarbij dan ook wel eens voorkomt, dat een “verslaggever/trainer” direct na de wedstrijd iets te geëmotioneerd reageert, valt te begrijpen. Zolang er geen grenzen worden overschreden, dient er ook ruimte en acceptatie te zijn voor emotionele reacties. Het was absoluut niet de bedoeling van Frank om de scheidsrechter openlijk te schofferen, maar hij meende er goed aan te doen zijn gevoelens van aangedaan onrecht (aan zijn spelersgroep in het algemeen en aan Nicky van Lamoen in het bijzonder) extra kracht bij te zetten door met een beeldspraak over “doof en blind” richting pers te reageren. Vervolgens is het voor een journalist een fluitje van een cent om een goed scorend opschrift boven een voetbalverslag te plaatsen. Met de kop “Scheidsrechter bij Den Dungen doof en blind” trek je namelijk de aandacht en daar ging het de krant natuurlijk om! Overigens valt in dit opzicht ook de betrokken journalist niets te verwijten.

Wat ons betreft had de trainer gewoon de verslagen voor de krant kunnen blijven verzorgen, maar hij geeft er na dit incidentje de voorkeur aan om de verslaggeverstaak binnen de selectie aan anderen over te dragen. Dit besluit respecteren we. Ongetwijfeld krijgt de krant ook in de toekomst de feiten helder en duidelijk door. Hopelijk worden er in het positieve nieuws dat gebracht gaat worden veel woorden gewijd aan Dungense overwinningen!

Nog één ding: wij juichen het van harte toe dat gehandicapte mensen integreren in de maatschappij! Maar in hoeverre het reëel is te veronderstellen dat iemand met zowel een visuele als een auditieve handicap op kan treden als scheidsrechter bij een voetbalwedstrijd vragen wij ons af…! Eén voordeel heeft betrokkene wel: die verdomde negatieve spreekkoren hoort en ziet (al liplezend) hij niet…!!

Namens de Commissie Communicatie

Mari van Grinsven

Terug naar het overzicht