•

OJC 1 blameert zich tegen Den Dungen

OJC Rosmalen - Den Dungen (wns) 0-0 (beker)

Rosmalen, 18 December 2005

Het analyserend vermogen van spel- en spelerskwaliteiten door trainer Henri van Alebeek, en het geloof in eigen kunnen, heeft het jeugdige team van Den Dungen zeker gesterkt voor de confrontatie met het hooggeachte OJC ROSMALEN. Het schadevrij doorkomen van de openingsfase vormde de basis van dit verrassend sterk voor de dag komend Den Dungen. Een handvol doelrijpe kansen liet OJC in het eerste kwartier onbenut, al moet gezegd worden dat in die fase doelman Bart Tibosch zich al onderscheidde door enkele knappe reddingen op doelpogingen van Dirk Jan in den Eng en Jaap Akerboom.

Op de doellijn wist de keeper met een reflex Jaap andermaal het scoren te beletten. OJC was er vast en zeker van overtuigd dat er nog volop herkansingen zouden komen, maar gaande de eerste helft wist Den Dungen regelmatig onder de druk uit te komen. Joris van der Cammen moest koukleumend toezien hoe het grote overwicht van OJC niet kon worden omgezet in kansrijke situaties. Pas in de 25e minuut stichtte Ruud van Grinsven enig gevaar voor het OJC-doel.

Collectief sterk Den Dungen

Voorbeeldige aanvallende inspiraties van Jorick van der Miessen sorteerden ook niet het gewenste effect. Den Dungen groeide en OJC speelde in een te laag tempo en met te weinig creativiteit om de defensie van Den Dungen te verontrusten. In de 26e en 30e minuut bewees doelman Tibosch zijn klasse door de inzet van Pieter Schrassert Bert tot corner te verwerken en had hij een engeltje op zijn doellat bij een schot van Wesley Meeuwsen. Via de counter loerden Dungense talenten als Dennis van der Aa en Nicky van Lamoen op goed uitgespeelde kansen. OJC had veel balbezit maar teveel indivuduele acties leidden tot minimale kansrijke situaties,zodat Den Dungen steeds meer vertrouwen kreeg in het behalen van een spraakmakend resultaat. Met een voor OJC-supporters teleurstellende dubbelblanke stand moest het dan maar in de tweede helft gebeuren.

Favorietenrol werkt verlammend

Het begint er steeds meer op te lijken dat de druk van steeds maar de favoriet zijn OJC opbreekt. Ook na rust bleef Den Dungen fris spelen met het accent uiteraard op de verdediging, maar ook gebruik makend van de kansen via de counter. Voor de toeschouwers was het opmerkelijk dat Den Dungen vrijwel niet aan de noodrem behoefde te trekken en ook bij vrije trappen hield de defensie het hoofd koel. De vrije trap van Dirk Jan in den Eng werd uit de doelmond gewerkt en ook de corners van OJC leverden niet het gewenste resultaat op. Al gingen de kopballen van Jorick van der Miessen en Nico Koningstein rakelings langs het doel van doelman Tibosch.

Het zelfvertrouwen van de Dungenaren groeide naar grote hoogte zeker toen bij enkele goede aanvallen van OJC via Nick Scheepens er uiteindelijk niemand was die de aanval doeltreffend kon afronden. Bij een massale aanval van OJC werd Jaap Akerboom onreglementair gevloerd maar dit was de scheidsrechter ontgaan, hetgeen de angst voor een goede afloop nog meer beïnvloedde. Als angst binnensluipt in het team en het onmachtig gevoel overheerst, maakt dat de tegenstander nog sterker.

Vlak voor tijd ontsnapte OJC nog aan een directe nederlaag toen de behendige Bram Wonders - zeker geen zoon van ex-OJC'er Franske Wonders - door de OJC-defensie snelde. Hem werd op 't nippertje het scoren belet door Dirk Jan in den Eng, die de Dungense speler wist te achterhalen. Toen Nico Koningstein uit een vrije trap in de slotfase naast kopte, was het gedaan met de kansen op een overwinning en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Een doelpuntloos gelijke spel behalen bij OJC was een grootse beloning voor dit dapper jeugdig team uit Den Dungen, dat kon steunen op een grote schare meegekomen supporters.

Keeper Tibosch in de hoofdrol bij de strafschoppen

Onberispelijk en feilloos verdween de eerste strafschop van Dennis van der Aa achter Joris van der Cammen; Nicky Scheepens scoorde eveneens. Het cruciale moment kwam nadat Nicky van Lamoen andermaal de doelman het nakijken gaf: 1-2. De reactie op de strafschop van Fred van Schayk leverde een voorsprong op voor Den Dungen, zeker toen ook Bram Wonders haarzuiver binnenschoof. Wesley Meeuwsen verkleinde de achterstand weer tot 2-3, maar toen Bram Janssens de stand op 2-4 schoot, verdween het uitzicht op het goed overleven van dit bekerduel. De strafschop van Michael van Rijn caramboleerde via de paal weer in het veld en de uitzinnige vreugde van de Dungenaren kon losbarsten.

OJC dat jarenlang een hoofdrol vertolkte in de strijd om de districtsbeker was uitgeschakeld door outsider Den Dungen. Deze overwinning op OJC in een bekerduel zal met gouden letters worden opgenomen in de historie van Den Dungen; voor OJC is het bekeravontuur ten einde.