•  

Rentree past in de carrière van Sliert van de Vliert

21 jan 2008, 17:19 - DEN BOSCH - Wat begon als een dolletje tussen trainer van het tweede Jan Fleuren en die van het eerste Theo Bos, is gisteren bloedserieus opgepakt. De 47-jarige Jan van Grinsven heeft de overschrijving van vierdeklasser Den Dungen naar FC Den Bosch op de bus gedaan.

Dinsdag moet er van de KNVB uitsluitsel komen of de keeper morgen op de bank mag zitten bij de wedstrijd tegen Volendam. Maar dat zal waarschijnlijk het geval zijn, omdat overschrijvingen van een amateurclub naar een betaald voetbalclub tot 31 januari zijn toegestaan. "Ik had zelf helemaal niet aan deze optie gedacht toen John Vos gisteren (zondag, red.) uitviel. Maar later op de middag vroeg Bos me heel serieus of het een idee was", reageert de Dungenaar redelijk laconiek.

En dat was het. Want om nu nog een jeugdkeeper bij de selectie te trekken, dat ging Bos en Van Grinsven te ver. "Dan leg je een enorme druk op zo'n jongen. Dat moet je hem niet aan willen doen."

En fit is de assistent- en keeperstrainer toch nog wel. "Ik laat reservespelers op de dag na de wedstrijd wel vaker op mij afwerken en speel partijtjes mee. Bij Den Dungen speel ik niet voor niets op het middenveld. Mijn lichaam vraagt gewoon om arbeid, ik heb een groot sporthart en twintig jaar op het hoogste niveau gespeeld."

De overschrijving betekent waarschijnlijk wel einde seizoen bij Den Dungen. "Jammer. Maar misschien dat de KNVB ook inziet dat dit een extreme situatie is en mijn overschrijving terug naar Den Dungen straks goedkeurt. Spelen in het eerste zal ik daar volgend seizoen toch niet meer, als ik er zelf trainer word." En dat voor misschien maar één of twee wedstrijden. "We verwachten dat Gino Coutinho er niet al te lang meer uitligt. "

Van Grinsven, goed voor 414 duels in achttien jaar FC Den Bosch en MVV, zegt ook helemaal niet bezig te zijn met zijn rentree op de bank. "Ik vind het belangrijker om A-keeper Brahim Zaari, die ik twee jaar heb getraind, voor te bereiden op z'n echte debuut. Wij hebben alle vertrouwen in hem."

Mocht de bizarre keeperssoap nóg gekker worden bij FC Den Bosch, en Van Grinsven móet de handschoenen aantrekken, dan wordt hij de oudste speler in het Nederlandse betaalde voetbal. Nu is dat nog keeper Paul van der Meeren van Telstar. Hij was in 1991 bij zijn laatste wedstrijd 47 jaar en 63 dagen. Van Grinsven, die in 1999 afscheid nam, telt een paar honderd dagen meer. "Ik denk niet dat een andere club ooit zoiets heeft meegemaakt. Maar het past wel bij mijn carrière. De doelpunten die ik heb gemaakt, de omhaal van Van Basten, de oproep voor Oranje. Alleen maar extreme dingen. Hier had ik vier of vijf jaar geleden al niet meer op gerekend."

Bijschrift foto:

Keeper Jan van Grinsven wordt door René van Eck beschermd tegen PSVer Willem Kieft. Helemaal rechts kijkt Ruud Brood toe. FC Den Bosch verloor in Eindhoven op 16 augustus 1987 met 6-1, maar het seizoen 87/88 werd afgerond met een knappe zevende plek.

Terug naar het overzicht