•  

Roken en (gezonde) sport.

Rookbeleid.

Om bekendheid te geven aan de gedragscode zal er periodiek aandacht worden besteed aan gedragsregels die we binnen onze vereniging graag gezamenlijk naleven. Niet om het elkaar moeilijk te maken, maar juist om de zaak te veraangenamen. Spreek elkaar hier ook gerust op een acceptabele manier op aan. Deze keer “het rookbeleid”.

Roken en (gezonde) sport.

Roken is ongezond. “Meeroken” is ook schadelijk voor de gezondheid. Deze stellingen zijn de grondslag van de wetgeving waarin bepaald is dat in openbare ruimten niet gerookt mag worden. Bij onze voetbalclub hechten we grote waarde aan een gezonde en rookvrije sportomgeving. Voorts zal het duidelijk zijn dat een verenigingsbestuur vanuit haar verantwoordelijkheid geen wetten kan overtreden. Daarom willen we graag toezien op handhaving van de wet.

Vorige week bleek bij de uitspraak in een door een horecagelegenheid (daar vallen ook sportkantines onder) aangespannen proefproces eens te meer dat de rechterlijke macht geen clementie kent. We realiseren ons dat het door de verstokte roker als lastig kan worden ervaren om zich even buiten de ruimte te moeten begeven waarvoor het rookverbod geldt. Toch menen wij dat onze rokende voetballende leden (ze vormen een minderheid) begrip hebben voor hun niet rokende collega’s die zich prettig voelen in “clean air”. We willen graag in teamverband op een gezellige en sportieve manier sporten. Gezamenlijk willen voetballers, supporters en gasten ook de verantwoordelijkheid nemen het uit de Tabakswet voortvloeiende rookverbod bij onze voetbalclub uit te voeren. We hebben bij onze vereniging (nog) geen rookruimte gecreëerd. Kantinegasten worden dus geacht buiten te roken en de afvalresten in de daarvoor bestemde bak te deponeren.

Sporten en roken (zeker in de nabijheid van kinderen) zijn moeilijk verenigbaar. Sporten en (gezellig?) roken kunnen wel samengaan, mits we ons houden aan de regels die daarvoor gelden. Bij onze voetbalclub mag er in geen enkele gebouw gerookt worden! Voor de rokers lijkt dat “klantonvriendelijk”, maar we zijn ervan overtuigd dat “gezonde en sportieve sport” –ook na de training en wedstrijd- de boventoon blijft voeren!

Het creëren van een rookruimte (of een aanvaardbaar alternatief) is nog wel onderwerp van gesprek tussen bestuur en kantinebeheerders, maar vooralsnog heeft de “buitenplaats” toch de voorkeur. Wat ons betreft mogen de sportminnende bezoekers van ons sportpark er een “sport”van maken om ons clubhuis rook- en boetevrij te houden.

Terug naar het overzicht