•  

Voetballen in de winter

Terwijl de meteorologische winter nog maar amper begonnen is, kregen we in een korte tijd al grote hoeveelheden sneeuw en ijs te verwerken. De winter heeft zo zijn charmes, maar voor voetballend Nederland levert koude en vorst de laatste jaren behoorlijk wat ongemak op. Velden zijn onbespeelbaar, verenigingen wijken massaal uit naar de beschikbare kunstgrasvelden (voor zover die niet besneeuwd zijn) of sporthallen. Complete programma’s worden gestreept en op allerlei manier zijn de oefenmeesters op zoek naar mogelijkheden om nog enigszins het ritme vast te houden.

Het lijkt erop dat de winter almaar vroeger zijn intrede doet en dat de omstandigheden steeds extremer worden. De milieudiscussie gaan we hier niet voeren, maar wel constateren we dat de zichtbare gewijzigde klimatologische gesteldheid onze voetbalsport geen goed doet. Toen we een paar weken geleden met een (te) natte periode en afgelastingen geconfronteerd werden, gaven we al aan dat voetbal zich doorgaans afspeelt in herfst en winter, terwijl we in de lente- en zomerperiode met reces gaan.

Ruim voor de officiële winterstop ingaat, worden onze voetballers noodgedwongen al weer op non-actief gesteld. Met voorspellingen van lichte tot matige vorst en winterse buien is de winter nog niet voorbij en valt er alleen maar te vrezen voor het doorgaan van trainingen en wedstrijden. Via de website worden onze leden en ouders dagelijks geïnformeerd over het doorgaan van trainingen en annuleringen in het programma. Heel vervelend allemaal, maar aan deze overmachtsituatie valt weinig te doen. Formeel zijn er nog twee competitieprogramma’s af te werken in december.

Een vroegtijdige winterstop ligt op de loer, maar een wel of niet doorzettende winter betekent ook dat voetballers erop voorbereid moeten zijn dat wedstrijden toch doorgang vinden.

Trouw als altijd presenteert onze wedstrijdsecretaris dus toch gewoon de komende te spelen wedstrijden.

Terug naar het overzicht