•  

Verslag evaluatieavond jeugd- en seniorenplan.

Op woensdag 13 december vond de eerste evaluatie plaats van het Jeugd- en seniorenplan RKVV Den Dungen “samen op weg naar duidelijkheid….” .

In het plan wordt de organisatie rondom voetbalzaken van onze vereniging uitgewerkt, en worden taken van de commissie beschreven.

Ook de uitgangspunten van de vereniging en de visie worden er besproken. Het uiteindelijke doel van het plan mogen we nooit uit het oog verliezen; we doen het uiteindelijk voor de leden en willen het plezier van alle leden in het beoefenen van hun sport verhogen.

Tijdens de presentatie van het plan in juni is de afspraak gemaakt, dat gedurende het seizoen evaluatieavonden zouden plaatsvinden om aan de ene kant te checken of de inhoud van het plan door de leden gedragen wordt (ondervinden de leden géén hinder ?) Daarnaast vinden we het belangrijk dat de leden inspraak hebben en hoe op dit moment het plan in de praktijk wordt beleefd en waar we eventueel moeten bijsturen/verbeteringen moeten aanbrengen.

Om een levendige discussie te bewerkstelligen, werden een aantal stevige stellingen gedeponeerd, die direct samenhangen met de inhoud van het plan.

Deze stellingen waren:

1) Ouders zijn toeschouwers en hebben verder hun mond te houden?

2) De selectie en standaard teams zijn vaandeldrager en verdienen als zodanig een bevoorrechte positie?

3) De commissie voetbal zaken bepaalt in welk team een speler speelt?

4) Een speler die regelmatig de gedragscode overschrijdt wordt door de club geroyeerd?

5) Liever met 3-0 verliezen dan onbehoorlijk gedrag op het veld?

Ondanks de wat tegenvallende opkomst, voor de niet aanwezigen mag dit gezien worden als een gemiste kans, kwam een prima discussie al snel goed op gang en werd het een boeiende avond met interessante en zeer bruikbare uitkomsten.

In het kader van de open communicatie willen we iedereen kort informeren over de belangrijkste zaken die door de aanwezigen naar voren zijn gebracht en waarmee de CV de komende periode mee aan de slag zal gaan:

• Ouders zijn voor iedere (voetbal)vereniging erg belangrijk en onmisbaar. Echter, het is verstandig dat we op papier zetten wat we van elkaar verwachten. Deze verwachtingen moeten o.i. in ieder geval met elkaar besproken woorden voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Dus bijeenkomsten organiseren tussen kader en ouders.

De rolverdeling tussen ouder en coach bespreekbaar maken -> Wie coacht en wie moedigt aan? Hoe zorgen we samen voor een goede sfeer? Etc.

Dit is voor onze (jonge) trainers en coaches ook een belangrijk steuntje in de rug, en werkt alleen maar verhelderend naar iedereen.

• Meer aandacht voor het creëren van binding van de jeugdleden en de selectie elftallen. Proberen de afstand te verkleinen door bijvoorbeeld jeugdclinics te organiseren en op zondag een team een voorwedstrijdje te laten spelen. De jeugd en de selectiespelers moeten elkaar beter leren kennen.

• Het opleiding van spelers en trainers is erg belangrijk. Maar moet wel op de juiste manier gebeuren. Goede mix maken tussen moeten en mogen. Wens is om meer selectie spelers actief te betrekken in de opleiding?

• Streven naar een stevige bredere basis van jeugd binnen de vereniging. Mits organisatorisch mogelijk alle jeugd teams 2 keer trainen. Hoe groter het aanbod (goede) jeugdspelers hoe beter. Steeds geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

• De website beter en meer gebruiken om nieuwe ontwikkelingen sneller naar elkaar te communiceren.

• De komende jaren de afstand tussen “talentvolle” jeugd en doorstroom naar de selectie elftallen DD1 en DD2 verkleinen. Gezien de komende grote doorstroom van jeugd naar de senioren wellicht van het 3e team een B selectie maken. Voor jonge voetballers die de selectie net niet halen of nog niet halen is er op dit moment géén tussenstation.

• Bij aanmelding nieuwe leden en leden die op een ander niveau willen gaan voetballen heeft de commissie voetbalzaken een coördinerende en sturende rol. Dit betekent dat de Commissie Voetbalzaken enerzijds het aanspreekpunt is voor de indeling van nieuwe spelers en verantwoordelijk is voor de indeling van (nieuwe) elftallen. Dit is ook zo in het beleidsplan vastgelegd.

• Verhogen van de mobiliteit binnen de lagere seniorenteams. Het is moeilijk om jeugdleden en nieuwe leden te plaatsen in de bestaande seniorenteams. Wens is om meer te streven naar onderlinge ondersteuning en uitwisseling.

• De invoering van gedragsregels is een goede zaak. Wanneer een speler over de schreef gaat dient hij hierop aangesproken te worden, en met zijn gedrag geconfronteerd te worden.

Binnen de commissie voetbalzaken zullen we de nieuw ingebrachte punten bespreken en verwerken in het bestaande beleidsplan. Uiteraard houden we hierover iedereen op de hoogte. Verder vragen we een ieder die opmerkingen of ideeën heeft deze aan de commissie kenbaar te maken. Dit kan via de website van de club of aan de leden persoonlijk.

Commissie voetbalzaken

Terug naar het overzicht