•  

7 vragen aan Wesley van Emmerik...

Naam: Wesley van Emmerik

Leeftijd: 23

Elftal: 2e

Favoriete positie: Rechtsback

Favoriete club: “Heb ik niet, vind voetbal in ‘t algemeen leuk.”

Favoriete speler: “Jaap Stam of Maldini”

Sinds het moment dat hij de A verliet is hij te vinden in de selectie. Aan lager voetballen heeft hij nooit gedaan. Naar eigen zeggen moet hij “veel trainen om mijn kwaliteiten ten goede te laten komen. Ik heb wel eens gedacht aan lager voetballen: als het klote gaat lijkt het wel makkelijk, maar ik ben daar ook veel te fanatiek voor.” Zijn mooiste goal scoorde hij in een ver verleden in de A1, zijn mooiste voetbalmomenten zijn twee kampioenschappen. Eén met de E4 en, wat recenter, één met het tweede. Hij was onder de vleugels van Rien vd Broek twee jaar leider van de B1 én na die twee jaar, andermaal met Rien, leider van de A1. Op het moment is hij samen met Johan leider van de A1. Een kennismaking met…Wesley van Emmerik.

“In het begin was het wennen,” vertelt Wesley over zijn leiderschap zonder Rien. “Eerst deed Rien alles, nu moeten we het zelf opknappen, maar je raakt eraan gewend. De samenwerking met Johan is geweldig, we nemen de beslissingen samen, maar ieder heeft zijn eigen taak. Ik sta meer voor de groep en hij houdt zich vooral bezig met de zaken er om heen.” Na al die tijd onder Rien heeft Wesley ook het één en ’t ander van de oude meester overgenomen. “Ik denk dat ik vooral zijn kijk op voetbal, de manier van omgang met de jongens en wat er allemaal bij komt kijken bij het leidden van hem heb overgenomen,” somt hij op. “Maar ik heb ook veel met andere trainers gepraat, en dan neem je mee wat je zelf nuttig vindt.”

Als trainer van de A1 heeft Wesley desgevraagd ook een visie op de coaching door zijn eigen leiders. “Qua voetbal zijn ze [Mark & Henry, red.] super, dat kan bijna niet beter. Maar qua sfeer en coaching van de wat mindere jongens zit er nog wel wat verbetering denk ik. Soms worden jongens tijdens de wedstrijd eerder uit, dan in de wedstrijd gecoached,” legt Wesley uit. “De sfeer onderling is goed, maar als je zo onderaan bungelt is dat sowieso klote. Bij het tweede krijgen we af en toe te veel taken mee als we de wedstrijd in gaan.”

Wesley geeft zijn jongens dan ook vrijwel geen taken mee het veld in. “Ik zeg tegen ze: begin scherp, hou het veld groot en laat de bal snel rond gaan. Lukt dat niet, dan moet je er met z’n allen voor werken.” Wesley doktert dan ook niet een heel schema uit op een bord van te voren: “we kijken tijdens de wedstrijd wel hoe het loopt.”

Het kampioensschap voor de A1 zit er helaas niet meer in, maar gelukkig ziet Wesley geen reden tot somberheid. “We richten ons nu op een periodetitel. Ik denk dat de A1 op voetbalgebied zeker hoger zou moeten spelen. Als je kijkt naar onze tegenstanders, dan zijn die vaak meer verdedigend. Wij moeten het niet van werkvoetbal hebben, maar van onze techniek. We raken geen bal als de tegenstander er hard in gaat. Daar kan je op trainen door veel kleine positiespelletjes te doen,” legt Wesley uit. “maar als het niet in je jongens zit om te knokken, dan kan je daar niet op trainen.” Er is een grote kans dat Wesley volgend jaar met enkele van zijn mannen samen speelt, een mogelijkheid waar hij absoluut geen moeite mee heeft. “Ik zou het alleen maar mooi vinden, maar eigenlijk heb ik liever dat ze me voorbij gaan.”

Wesley is overigens altijd wakker te maken om foto’s te maken bij z’n vismaten als ze een grote karper hebben gevangen.

Terug naar het overzicht