•  

Eerbetoon aan Henri Stelt

Met Henri neemt er een ware international afscheid van de Dungense voetbalvelden. Henri heeft gewoond, gewerkt en vooral ook gevoetbald op Aruba. Henri kwam in het seizoen 1977 – 1978 vanuit Aruba bij Den Dungen voetballen. Op dat moment had hij nog last van een hamstringblessure. Maar na ca. 3 maanden in het tweede elftal te hebben gespeeld was hij goed en fit genoeg om voor het eerste team uit te komen. Daar speelde toen Bobbie (Hennie van Vught) ook voor het eerst, na zijn “buitendorpse” avonturen, weer mee. Vanaf dat seizoen 1977-1978 hebben Henri en Hennie bij elkaar in een team gespeeld tot en met het huidige seizoen 2006-2007 en zo nemen ze nu samen afscheid.

Op Aruba heeft Henri gespeeld voor Estrella. Dat team werd in seizoen 1973-1974 Arubaans kampioen. In de kampioenswedstrijd had Henri de eer de winnende treffer te scoren. Dat was een unicum want Estrella werd de overige jaren steeds tweede. Henri heeft ook voor het Arubaanse nationale team gespeeld. En zo ook voor het Antilliaanse team mee gedaan aan de voorronde voor het wereld kampioensschap van 1978 in Argentinië. Dat waren een uit- en thuiswedstrijd tegen Haiti. Thuis werd met 1-2 verloren en uit werd er met 7-0 verloren. Henri geeft aan dat het een mooie ervaring was vooral in Haiti spelen in een kolkend stadion met meer dan 30.000 toeschouwers. Er werd daar ook op een echt grasveld gespeeld. “Ik was de enige in de selectie die ooit op een grasveld had gespeeld” aldus Henri. Op de Antillen werd altijd op een zandveld gespeeld. Tegenwoordig hebben ze gelukkig kunstgrasvelden.

In 1976 is Henri door de AVB (Arubaanse Voetbal Bond) geëerd als Arubaans voetballer van het jaar. “Dat vond ik een hele eer, omdat nog nooit een ander dan een Arubaan uitgekozen was”. Tot op heden is Henri nog steeds de enige “buitenlander” die dat kan zeggen. De laatste jaren was Henri ook aanvoerder van zijn team Estrella.

Vóór zijn Arubaanse periode speelde hij in de jeugd bij Wilhelmina. Via pupillen, junioren kwam hij in de selectie terecht, waar hij twee jaar in het eerste speelde voordat hij naar Aruba vertrok. Bij Den Dungen is hij uiteindelijk via de selectie afgezakt van het derde naar het vierde, het zesde, het zevende, het negende en tot slot het tiende.

Terug naar het overzicht