•  

Den Dungen - Beek Vooruit uit BN De Stem

door André Trompers

Dinsdag 29 mei 2007 - ZONDAG 4C/4D/Nr.10 3B. Het was al ver voor half drie feest in Den Dungen. De Oost-Brabantse ploeg had er alles aan gedaan om de tweede pinksterdag tot een succes te maken.

Een heuse voorwedstrijd van de mini's, vuurwerk, kleine spelertjes in de hand alsof het de eredivisie betrof en als klap op de vuurpijl 'De Grote Vaan' en ''t Vaantje', de twee mascottes van de thuisploeg. Voor de wedstrijd zweepten zij het publiek op en probeerden ze Beek Vooruit al voor het eerste fluitsignaal van slag te brengen. Maar helaas voor 'De Grote Vaan' en ''t Vaantje' zonder succes, want Beek Vooruit ging er met de buit vandoor.

"Ik heb vol op de winst gespeeld en die winst hebben we gekregen. Wat tegen Sprundel niet lukte, lukte vandaag wel. Ik wil een compliment maken aan de ploeg", sprak een zeer tevreden Beek Vooruit-trainer Toon Lauwen, leunend tegen de kleedkamermuur met een glaasje bier in de hand. Het bleef heel lang spannend gisteren in Den Dungen, maar de uiteindelijk net iets betere ploeg kreeg wat hij verdiende. Drie minuten in de blessuretijd voltrok Frank Polderdijk het vonnis. Op aangeven van invaller Ivo Molkenboer schoot de linkermiddenvelder de bal hard in de bovenhoek. "Hij zat er heerlijk in", sprak hij. Hij scoorde op een moment dat alle aanwezigen (zo'n vijfhonderd in getal, red.) zich al hadden verzoend met het nemen van strafschoppen. Dit omdat de thuiswedstrijd op 'De Beek' in 1-1 was geëindigd. Maar Polderdijk besloot anders.

Een alles of niets poging van thuisploeg Den Dungen om de stand alsnog gelijk te trekken, sorteerde niet het gewenste effect. Uit een counter in de laatste minuut snelde invaller Damiën Broere het halve veld over om spits Etiënne Simon de 0-2 binnen te laten lopen. "Je blijft hoop houden. We wilden het niet op penalty's aan laten komen en dat is ons gelukt", jubelde Polderdijk.

"Het ging vandaag ook beter dan in de eerste wedstrijd. De centrale verdedigers deden het goed en ook de backs speelden sterk." Voor rechtsback Ronald Kleemans ging dat zeker op, maar linksback René van de Ende had het met name in de eerste helft erg moeilijk met Jaap Wonders. De watervlugge aanvaller was de grote plaag voor Beek Vooruit, maar tot echte grote kansen leidde dat niet. De eerste keer dat een actie van Wonders wel beslissend leek, na een uur, werd deze afgefloten vanwege buitenspel van spits Thomas van Lokven.

Na dat moment werd Beek Vooruit wakker en kreeg het kansen via Etiënne Simon en Jurgen van de Velden. Met Etiënne Simon is zonder meer de beste man van Beek Vooruit genoemd. De spits was negentig minuten lang balvast en heel sterk in de combinatie. Een positie achter hem haalde ook spelmaker Oscar Simon (broer van, red.) een ruime voldoende. Lauwen: "Oscar heeft zijn taak goed gedaan. Vandaag speelden we met drie spitsen en in dat systeem is Oscar de ideale centrale middenvelder."

Voor de gebroeders Simon was het de voorlaatste wedstrijd voor Beek Vooruit. De twee vertrekken naar TSC. Een aderlating voor de ploeg, temeer daar ook Erik Peeters en Frank Schalk afscheid nemen van Beek Vooruit 1. Zij zullen echter nog een keer vol gas moeten geven: volgende week in de finale tegen Raamsdonk.

Lauwen: "Raamsdonk heeft wat meer routine dan Den Dungen en is met Mark Berende en Kees Schellekens natuurlijk heel gevaarlijk. Maar ook wij zijn als ploeg gegroeid."

Waarmee hij doelt op twee seizoenen terug, toen beide ploegen elkaar nog troffen in de derde klasse. Nu treffen de ploegen elkaar dus weer in de eindstrijd (in Wagenberg). Dit tot teleurstelling van 'De Grote Vaan' en ''t Vaantje'.

Terug naar het overzicht