•  

'We draaien elkaar echt de nek niet om'

SINT-MICHIELSGESTEL - Een verzoek in die richting was niet ingediend bij de KNVB. Maar toen bekend werd dat de vier clubs uit de gemeente Gestel bij elkaar in één klasse waren ingedeeld, overheersten de blije gezichten.

En om het allemaal nog opwindender te maken, gaat de derde klasse C zondag van start met het duel tussen het Sint-Michielsgestel van Wim van der Horst en Jan van Grinsvens Den Dungen, decennialang collega's bij FC Den Bosch.

"Onze penningmeester verwacht minstens zevenhonderd toeschouwers", zegt Ben van de Bogaard. De voorzitter van Sint-Michielsgestel herinnert zich nog de mineurstemming waarin de club zich in mei bevond, nadat de titel aan de Gestelaren was voorbij gegaan. "Maar toen de indeling bekend was, sloeg de stemming om in positivisme. De spelers kennen elkaar door de bank genomen goed, komen elkaar bijvoorbeeld tegen in het uitgaansleven. Daarnaast werken de clubs op bestuurlijk niveau al jaren uitstekend samen. Uiteraard heerst er een gezonde rivaliteit en wil iedereen natuurlijk gewoon winnen van de plaatsgenoot. Maar het moet wel leuk blijven."

In dat kader spelen de mini's van beide clubs zondag een voorwedstrijd en zorgen cheerleaders voor toegevoegde sfeer. Hoe wrang ook, zal het afscheid van Den Dungen-icoon Theo van Vessem dan vanwege de ambiance extra cachet krijgen. In verband met zijn overlijden dragen de Dungense spelers een rouwband.

In het buurtschap Halder is men iets gereserveerder. "Het leeft, maar niet meer dan dat. En zoals ik het inschat, toch vooral bij de oudere garde", vat wedstrijdsecretaris Chris Milder de heersende gevoelens bij SCI/Zwanenburggroep samen. "Het is zeker niet de bedoeling om elkaar de nek om te draaien. Onze eerste thuiswedstrijd is volgende week tegen BMC, meteen daarna gaan wij naar Den Dungen. Begrijp me goed, wij vinden het ook leuk en financieel zijn deze wedstrijden natuurlijk interessant. Maar uiteindelijk zijn er ook in deze duels gewoon drie punten te verdienen."

Mari van Grinsven, preses van Den Dungen én broer van hoofdtrainer Jan, spreekt in hiep, hiep, hoera-bewoordingen. "Toen wij ons feest hielden na de promotie sprak de wethouder namens de gemeente zijn enthousiasme uit over het feit dat er vier clubs op derde klasse-niveau zouden gaan acteren. Uniek. Hij en wij hoopten bij elkaar te worden ingedeeld, maar dat was meer dagdromen. Je kunt je voorstellen hoe wij reageerden toen het nieuws bekend werd. Ik bespeur in de hele vereniging een teneur die erop gebaseerd is om er samen iets leuks van te gaan maken."

De vier kwamen in het verleden overigens al jaarlijks tegen elkaar uit in het Vijfkernen-toernooi. "De verstandhouding is prima en er is alleen sportieve rivaliteit. Ik heb al vernomen dat fans vanuit Den Dungen per fiets in colonne naar Gestel wil afreizen. Mooi toch?"

Vanuit Berlicum meldt Joost van Roosmalen vooralsnog niet wakker te liggen van de krakers die voor BMC in het verschiet liggen. Dat de herindeling de voorzitter nog steeds niet lekker ligt, heeft daar niets mee te maken. Ook Van Roosmalen beklemtoont dat de onderlinge verhoudingen prima zijn. "Vanuit het verleden zijn wij gewend om in de Bommelerwaard en de Betuwe te spelen. Twee jaar geleden hebben Gestel, SCI en BMC toevallig al bij elkaar in de afdeling gezeten. Dat waren leuke en pittige duels, maar wel fair. En dat moet te allen tijde de insteek zijn. Spelvreugde en sportiviteit, daar moet het om draaien."

Bron: website Brabants Dagblad

Terug naar het overzicht