•  

Alternatieve straf.

Om bekendheid te geven aan de gedragscode zal er periodiek aandacht worden besteed aan gedragsregels die we binnen onze vereniging graag gezamenlijk naleven. Niet om het elkaar moeilijk te maken, maar juist om de zaak te veraangenamen. Spreek elkaar hier ook gerust op een acceptabele manier op aan. Deze keer “de alternatieve straf”!

Indien een speler door de scheidsrechter van het veld wordt gestuurd (rode kaart), wordt hiervan door kaderleden via de geijkte kanalen (wedstrijd- strafformulier KNVB, wedstrijdsecretaris Jeugd) melding gemaakt. Indien een speler zich te buiten gaat aan ernstig onsportief gedrag, wat niet wordt geconstateerd door de scheidsrechter, maar wel door de leiding / staf en/of bestuur volgt eenzelfde procedure als bij een rode kaart.

RKVV Den Dungen neemt deel aan het project Alternatieve Straf KNVB. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om een door de KNVB opgelegde straf (schorsing) -toegekend na een veldverwijzing- om te zetten in een alternatieve straf. De leiding van het team van de betreffende speler kan, als men van mening is dat de veldverwijdering ten onrechte was, dit verzoek indienen.

De procedure is dan als volgt: direct na de wedstrijd waarin de veldverwijzing plaats heeft gevonden, wordt het verzoek ingediend bij het verantwoordelijke Bestuurslid Voetbalzaken (voor junioren Bert v.d. Heuvel, voor pupillen Joost de Kort).

De Interne Gedragscodecommissie (deze bestaat uit voorzitter Mari van Grinsven, bestuurslid Voetbalzaken Peter v.d. Heuvel en bestuurslid Wedstrijdzaken Gerard v.d. Heijden) neemt het verzoek in behandeling en zorgt voor overleg met de betrokkenen, waarna een besluit wordt genomen om het verzoek al dan niet in te dienen bij de KNVB.

Indien het verzoek toegekend wordt, zal de KNVB de uitgesproken schorsing schriftelijk bevestigen. Er zal met de betrokken speler afgesproken worden hoe en op welk tijdstip men de alternatieve straf gaat invullen De ouders van de jeugdleden worden schriftelijk op de hoogte gebracht van strafzaak en strafmaat. Voetbalzaken (namens deze jeugdsecretaris Geert Mutsaars) zorgt voor de administratieve afhandeling en de naleving van de uit te voeren alternatieve straf.

Overigens geldt voor A en B-junioren dat men de eerstvolgende wedstrijd na een veldverwijdering automatisch van deelname uitgesloten wordt. Deze wedstrijd valt dan ook buiten de procedure.

Terug naar het overzicht