•  

Wim maakt 'n vreugdedansje, Jan baalt.

DEN DUNGEN - Ze gaan wel eens een hapje eten, met de vrouwen erbij, vertelt Wim van der Horst.

Maar het is niet zo dat ze dagelijks bij mekaar over de vloer komen. 'Collega-vrienden', zo omschrijft Jan van Grinsven hun relatie. Al bijna dertig jaar - op de drie jaar van Van Grinsven bij MVV na - komen de twee elkaar tegen bij FC Den Bosch. Gisteren troffen ze elkaar voor de tweede keer dit seizoen als trainer van een amateurclub. Jans Den Dungen leek op weg naar drie punten, maar Wims Sint-Michielsgestel trok aan het langste eind: 2-3.

"Bij FC Den Bosch wordt er de hele week over gepraat. Er zijn ook allerlei mensen van Den Bosch komen kijken, jeugdtrainers bijvoorbeeld", zegt Van der Horst, trainer van de Bossche C-jeugd. Volgens Van Grinsven, assistent-trainer bij het eerste team, is er over en weer flink wat 'gedold': "Zo gaat dat, zeker bij zo'n wedstrijd."

Toen ze vorig jaar te horen kregen dat ze nog maar voor de helft in dienst bleven bij FC Den Bosch kozen ze beide voor iets nieuws; een job als trainer van een amateurclub. Van der Horst kwam door de goede band van Den Bosch met Gestel in Gestel terecht. "Er zijn wat scouts die daar vandaan komen en Chris van den Dungen, oud speler van Den Bosch, is er trainer geweest."

Bij Van Grinsven was het een heel ander verhaal. Van Grinsven ís Den Dungen. Hij werd er geboren, groeide er op, speelde er vanaf zijn zesde tot zijn negentiende, en samen met zijn vier broers haalde hij het eerste van Den Dungen. Zelfs het clubhuis is naar hem vernoemd: De Lange Jan. "Nee, dat zal bij Gestel niet zo snel gebeuren", lacht Van der Horst. "We hebben wel al het Van der Horst-gehaktballenplankje."

In De Lange Jan was het gisteren na de wedstrijd erg gezellig. Er was heel wat om over na te praten. Den Dungen leek bij rust op rozen te zitten. Thomas van Lokven maakte al na drie minuten 1-0, Dennis van der Aa schoof de 2-0 simpel onder Dennis Kapteijns door. Gestel speelde slap en had moeite met het Dungense aanvalsblok Nick van Lamoen, Jaap Wonders, Van Lokven en Van der Aa. Jeroen van der Velden (paal en kopbal naast) had namens Sint-Michielsgestel wat terug kunnen doen. Ook Pascal van den Brand en Ruud van de Ekart kregen kansjes. Voor rust gingen deze mis, na rust ging het beter.

Mogelijk door de preek van Van der Horst, die 'verschrikkelijk tekeer was gegaan': "Het was gewoon helemaal niks. Lever dan in ieder geval strijd, heb ik ze op het hart gedrukt." Van den Brand maakte binnen no-time 2-1. Van der Aa verzuimde 3-1 te maken en Van Beek maakte nog geen minuut later 2-2. Den Dungen kreeg geen penalty toen Pieter van Esch Thomas van Lokven op buikhoogte trapte. Arbiter Van Boxtel gaf een vrije trap. Albert van Hamond zette een fors blok op de opstomende Jaap Wonders, die anders een vrije doorgang had. De scheids deed het af met geel.

Toen iedereen zich eigenlijk wel had neergelegd bij de 2-2 viel de goal alsnog. Een vrije trap viel zomaar bij de tweede paal binnen. Verslagenheid bij Den Dungen, een vreugdedansje van Van der Horst. Na het eindsignaal schudde hij zijn collega de hand en gaf hij 'm een klap met vlakke hand op z'n wang mee. Van Grinsven lachte er zuinigjes bij.

Terug naar het overzicht