•  

“Elke wedstrijd van eerste elftal wordt nu een finale!”.

Bij RKVV Den Dungen verkeerde men aan het eind van het vorige seizoen in een euforische stemming. Na seizoenenlang net naast de hoofdprijs gegrepen te hebben, wist men met het behaalde kampioenschap rechtstreeks te promoveren naar de derde klasse. Eind jaren negentig en direct na de eeuwwisseling acteerde de hoofdmacht van Den Dungen ook al eens in de derde klasse. Toen was het verblijf in die klasse steeds van korte duur. Een grote sportieve wens aan het begin van het seizoen 2008/2009 was om zo zachtjes aan een stabiele derde klasser te worden. Met kwalitatief betere tegenstanders en mooie derby’s op het programma lag een prachtig seizoen in het verschiet. De eerlijkheid gebiedt dat het eigenlijk ook alleraardigst is in de derde klasse. Eén ding ontbreekt er echter nog aan: voldoende punten. Tot nu toe werden er van de twaalf wedstrijden slechts drie gewonnen en één gelijk gespeeld. Degradatie dreigt. Na de winterstop wordt gehoopt op een ommekeer. Het zou zonde zijn slechts zo kort voetbalplezier aan de promotie te mogen beleven. Van overgave is echter beslist nog geen sprake. De moeilijkheidsgraad is groot, maar eensgezind pakken de Dungenaren na de winterstop de draad weer op. Spelers en begeleiders zullen met veel inzet en beleving er alles aan gaan doen.

Samen met trainer Jan van Grinsven blikken we terug op de voorbije maanden, maar kijken ook met het nodige vertrouwen uit naar de wedstrijden die komen gaan. “Je hebt iets om voor te spelen. Elke wedstrijd is een finale”, hield Jan zijn spelers voor.

Bij voetbalvereniging Den Dungen is het voetbalbeleid er vooral op gericht om alle leden van jong tot oud plezier aan het spelletje te laten beleven. Ondanks de tegenvallende resultaten blijft spelvreugde een belangrijk uitgangspunt bij het eerste elftal. De hoofdtrainer: “Plezier is en blijft de basis om te komen tot prestaties. Als je geen plezier meer hebt in hetgeen je doet, kun je noch jezelf noch de teamprestatie verbeteren. Ook als het sportief tegenzit is het van belang sporters plezier te laten beleven aan hun hobby. Dat vergt wel meer inspanning, maar is tegelijk een uitdaging voor iedereen die zich betrokken voelt bij de selectie en de club. Gezamenlijk moeten we de goede sfeer bewaken, met elkaar positief in gesprek blijven, vertrouwen in elkaar houden en hard blijven werken voor een beter resultaat”.

Op een enkele uitzondering na zijn we wekelijks getuige van spannende aantrekkelijke duels. Hoewel het voetbaltechnische en tactische niveau hoger ligt dan in de vierde klasse kunnen we ons met elke tegenstander meten. Waarom het dan toch regelmatig fout gaat, wordt door Jan als volgt verklaard: “Ik heb vorig seizoen vele wedstrijden gezien in de 4e klasse. Daar werden fouten niet zo snel afgestraft als in de 3e klasse. Dus moeten we –zowel individueel als in teamverband- minder fouten dan de tegenstander gaan maken. Dat is een eenvoudige manier om de kans op puntenwinst te vergroten. We hebben weliswaar moeten wennen aan het niveau van de derde klasse, maar persoonlijke fouten en verkeerde beslissingen hebben ons minimaal zes punten gekost.

Jan van Grinsven heeft zelf bijna twintig jaar betaald voetbal gespeeld en heeft - zo zegt hijzelf- van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. Dagelijks op het veld om met jonge ambitieuze spelers te werken. De ene keer met profs en bij RKVV Den Dungen met goedwillende amateurs. Bij beide clubs staat hij bekend als een hardwerkend en betrokken vakman. Zowel zijn functie als assistent-trainer bij FC Den Bosch als zijn rol als hoofdtrainer bij Den Dungen vervult hij met veel bezieling. Heeft de trainer het gevoel bij RKVV Den Dungen voldoende terug te krijgen voor zijn inzet?

“Als er punten bedoeld worden niet….(ha,ha)! Maar ik voel echt wel de waardering van de mensen die betrokken zijn bij de club en als vrijwilliger op allerlei manieren Den Dungen tot een mooie vereniging maken. Voetbal is enerzijds mijn beroep, maar zeer zeker ook mijn hobby. Daar laat en doe ik veel voor. Om de eenvoudige reden dat ik het spelletje leuk vind en de drive heb om te winnen. Vanuit die gedachte werk ik bij beide clubs. Maar natuurlijk wordt er ook van een proftrainer verwacht dat hij zich aanpast aan de amateuromgeving waarin hij werkzaam is”

Bij de start van het seizoen gaf de oefenmeester aan dat hij zichzelf ten doel gesteld had spelers individueel beter te maken en met het team te spelen voor handhaving in de derde klasse. Samen met zijn collega’s van de technische staf wordt er hard aan gewerkt in het nieuwe jaar voor een kentering te zorgen. Bewust van de moeilijke klus die te klaren is, blijft er de overtuiging op een goede afloop.

“Het is duidelijk dat we tot nu toe te weinig punten gehaald hebben. Maar desondanks zijn de meeste spelers zich zowel in technisch als tactisch opzicht goed aan het ontwikkelen. Dit moet zich doorzetten en nog nadrukkelijker tot uiting gebracht worden in onze resterende wedstrijden. Dan kunnen we handhaving bewerkstelligen. De winterstop gaan we gebruiken voor een evaluatie. Gesprekken met individuele spelers, beschouwingen met het gehele team en het analyseren van wedstrijden. Zaken die goed gingen gaan we verder uitbouwen. Daar waar we fouten constateren zullen we bereid moeten zijn gezamenlijk deze te corrigeren of te voorkomen.

Gelet op de geringe krachtsverschillen is een voorspelling voor de eindklassering in deze klasse moeilijk te geven. Wat Den Dungen betreft moet iedereen er wel van doordrongen zijn dat we keihard moeten werken om de nodige punten te halen. En dan bedoel ik niet alleen op de strijdlust in de wedstrijden, maar ook door zoveel als mogelijk de trainingen op dinsdag en donderdag te volgen, want daarmee moeten de automatismen in de ploeg komen”.

Wij danken trainer Jan van Grinsven voor zijn bijdrage aan dit vraaggesprek. Hoewel op basis van woorden de punten nog niet binnenrollen, is hiermee wel een positieve sfeer gecreëerd. En wanneer je vanuit goede onderlinge verstandhoudingen werkt aan een mooie doelstelling heb je een streepje voor…..Laten we hopen dat “het ene streepje voor” in het nieuwe jaar omgezet wordt in “vele belangrijke wedstrijdpunten”. Terwijl wij de trainer, begeleiders en spelers veel succes toewensen op een gunstige afloop, is het laatste woord aan Jan:

“Langs deze weg wil ik namens de gehele selectie iedereen die op welke manier dan ook betrokken is bij de club, fijne dagen toewensen en tot ziens in 2009”.

Terug naar het overzicht