•  

'Gijsje' brengt Den Dungen in extase.

HAAREN - Het zal voor Den Dungen geen eenvoudige klus worden zich te handhaven in de derde klasse.

Zoveel is na gistermiddag wel duidelijk. Op het veld van Nemelaer werd het beslissingsduel met SVSSS winnend afgesloten (2-0), maar daar was alles mee gezegd. Den Dungen, dat over twee weken Merlijn of Gilze treft, gaat verder in de nacompetitie. SVSSS daalt af naar de vierde klasse.

Veel Dungense kinderen hadden hun cluppie op de prachtige moederdag boven hun eigen moeder gesteld en waren afgereisd naar Haaren. Met een trommel, toeters en zelfs spreekkoren lieten de jeugdigde fans duidelijk van zich horen op sportpark De Walzaad. In de eerste helft leken de toejuichingen eerder verlammend dan stimulerend te werken voor de mannen op het veld. Den Dungen oogde compleet stuurloos, kreeg het niet voor elkaar de bal drie keer rond te spelen en van aanvallen kwam al helemaal niets terecht. Nu hoefde er ook niet per se gewonnen te worden, aangezien de reglementen van de KNVB voorschrijven dat bij een gelijkspel na negentig minuten én twee keer vijftien minuten verlenging alsnóg de ploeg met het beste doelsaldo als tiende eindigt. En dat was Den Dungen.

Hoewel trainer Jan van Grinsven de suggestie om Den Dungen op 'de nul' te laten gaan spelen weglachte, leek het daar voor de rust wel op. Spits Thomas van Lokven kreeg drie, heel misschien vier, bruikbare ballen. Maar de felle verdedigers van de ploeg uit Udenhout, maakte elke opzet tot aanvallen direct onschadelijk. Wel moet opgemerkt worden dat belangrijke spelers als Jaap Wonders, Nicky van Lamoen, Peter Verhoeven en Dennis van der Aa vanaf de kant toekeken met blessures. Maar dan nog.

SVSSS kreeg vooral via Axel Hilgers wel wat kansen. Eerst vond hij doelman Ton Schel op zijn weg. Later kwam hij net niet uit met zijn passen, waardoor een verdediger de bal tot corner kon glijden. Maar de allergrootste kans was voor aanvoerder Benjamin Mordecai. Terwijl de mensen nog een plaatsje zochten voor het begin van de tweede helft, tikte hij de bal rakelings naast het doel. Het tweede bedrijf was amper vijftien seconden aan de gang.

Het was één van de weinige wapenfeiten van SVSSS na de pauze. Den Dungen werd wat sterker en leek de langste adem te hebben. SVSSS kon niet meer aanzetten en Den Dungen kreeg kleine kansjes. Het spelpeil was inmiddels naar een zeer bedenkelijk niveau gezakt en niemand zat te wachten op nog eens dertig minuten pappen en nathouden.

Gelukkig was daar invaller Gijs Broeren die voor opluchting zorgde. "Hij kon er ook niet langs", zei de pas 18-jarige junior over zijn doelpunt in de 92ste minuut. Bij de tweede paal schoof hij de bal binnen na een gekraakt schotje van Thomas van Lokven, die een minuut later zelf nog de 2-0 voor zijn rekening nam.

In eerste instantie waren er fluitende tonen voor Broeren, die met zijn lange haar en tengere postuur volgens sommige fans wat weg had van een meisje. "Dat kan me niets schelen." Maar na een mooie dribbel die bijna een treffer opleverde, verstomden die geluiden. Van Grinsven was apetrots: "Gijsje is jong, onbevangen. Die merkt niets van spanning. En een échte spits. Schitterend."

Terug naar het overzicht