•

Trots wint het net van teleurstelling.

TILBURG - NOAD plaatste zich gisteren dankzij een 3-1 overwinning op Nevelo als enige Tilburgse ploeg voor de finale van de nacompetitie.

Tegenstander daarin is derdeklasser Den Dungen, dat gisteren het onfortuinlijke Merlijn de baas was: 1-3.

"Vier duels gespeeld, nu begint het echte werk pas." NOAD-trainer Leo van Wijk kon na dubbele confrontaties met Right'Oh en Nevelo vooruitkijken naar het treffen met Den Dungen, maandag in Loon op Zand, op het terrein van Uno Animo. Kenneth Waterberg en Antal Tooten, trainers die dit jaar net als Van Wijk in de vierde klasse F goed presteerden, konden gisteren niets anders dan terugkijken op het net geëindigde seizoen. Tooten sprak over goede prestaties in een voetbaljaargang zonder verwachtingen. Hij baalde, maar had er vrede mee dat het jonge Nevelo ervaring tekortkwam om NOAD te verslaan.

Waterberg, de oefenmeester van Merlijn, was vooral trots. Hij wilde zijn spelers na de uitschakeling door Den Dungen toch ook echt feliciteren. Twee keer was zijn team de bovenliggende partij, twee keer kwam het scherpte tekort. "Mijn ploeg voetbalde beter dan een derdeklasser, daarom zijn wij de morele winnaar." Merlijn maakte gisteren na een kwartier spelen de 2-1 nederlaag van vorige week ongedaan. Gijs Menting benutte echter maar één van de vijf goede kansen die Merlijn kreeg. Nog voor rust kwam Den Dungen tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Merlijn was na rust opnieuw onfortuinlijk, de 1-2 kwam opnieuw onverwachts. De ineens uitgeputte studenten kregen ook nog de 1-3 om de oren.

Tooten zag Nevelo tegen NOAD paniekerig reageren op een vroege tegentreffer. "We kwamen opnieuw ervaring tekort om deze situatie op de juiste manier op te lossen." Hij dacht aan de beslissingswedstrijd om het kampioenschap, tegen Taxandria. Ook toen keek zijn ploeg binnen vijf minuten tegen een achterstand aan. Een voorzet van Nicky de Beer leek gisteren in de derde minuut een prooi te worden voor keeper Gijs Verkuyl, maar de bal rolde tussen zijn benen door in de voeten van Guy van der Vaart, die 1-0 maakte. Twintig minuten later miste Nevelo-speler Stef van Lissum een dot van een kopkans. In de tegenaanval zette Hassan Ugur uit een voorzet van Aziz Moudrous de 2-0 op het bord. Tooten: "Door de 0-1 nederlaag van donderdag werd het nu erg moeilijk. In de tweede helft zijn we om te beginnen maar eens op zoek gegaan naar een eretreffer." Die kwam er; op aangeven van Joris Appeldoorn bracht Rens van Lissum de spanning daarmee ook terug in de wedstrijd. NOAD kwam onder druk te staan. "We waren er een helft lang vol ingegaan. Dat kostte te veel energie, waardoor we het in de tweede helft niet echt meer onder controle hadden", verklaarde Van Wijk. "Omgaan met onze krachten is nog lastig voor ons. Ook NOAD is een jonge, onervaren ploeg." Toch werd het nog 3-1.

Nacompetitie is voor zijn jonge ploeg in eerste instantie een leerzame ervaring. Nu de finale bereikt is, wil iedereen meer. "Er komt nu ook veel druk bij kijken. Maar mijn spelers weten waar ze aan toe zijn. Gelukkig beschikken we over een fitte selectie en zijn er geen schorsingen. Het wordt erop of eronder!"

bron: website Brabants Dagblad